maandag 22 november 2010

Algemeen 2003

Algemeen

In Nederland zijn er drie algemene boeken die een introductie geven in Diabetes. Deze boeken zijn m.i. volledig inwisselbaar. Voor mij het duidelijkste boek is het reeds door mij genoemde boek van dr Elte:

"Diabetes: over diagnose, behandeling en veelvoorkomende complicaties / Dr J.W. F. Elte. Uit de serie: Spreekuur thuis, 1992. ISBN 9066112387"

Verder is er het zorgboek. Dit boek is te koop bij de meeste apotheken. Nadelen zijn het grote formaat en de losse aanvulling, die je per e-mail toegestuurd kunt krijgen

Diabetes: zorgboek + aanvulling van eerste naar tweede druk/Coene, E.H.(red.) Amsterdam: Stichting September.1998 [ aanvulling 2002].ISBN 90-72248-32-5

Onlangs is in de serie Gezondheidswijzer een nieuwe uitgave over diabetes verschenen dat tevens door de DVN als Diabeteswijzer wordt uitgegeven. Het voegt niets toen aan de twee reeds bestaande boeken en is nog terughoudender in het geven van cijfermatige richtlijnen dan de andere twee.

Zo staat er in het boek dat het streven moet zijn een HbA1c-waarde te bereiken die 'normaal'is, maar nergens wordt aangegeven hoe hoog dat dan is. De andere twee boeken geven in ieder geval de bovengrens van 7% aan.

Diabeteswijzer: deskundige en betrouwbare adviezen over hoe u omgaat met diabetes in het dagelijkse leven/Ree, JW van (vert.)/Medische staf van de Mayo Clinic Rochester (Minnesota) USA. Leusden : Diabetesvereniging Nederland.2003

Ondanks wat ze zelf aangeven is, mijns inziens geen van deze boeken echt nuttig als steun in het dagelijkse leven van iemand met diabetes. Dit zijn alle drie inleidingen in diabetes, die een algemeen overzicht geven van de ziekte, de behandelingsmogelijkheden en de eventuele complicaties. Een leidraad voor het dagelijks balanceren tussen hyper- en hypoglycemische toestanden is hierin niet te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten