maandag 22 november 2010

Diabetes Behandeling 2003

Het doel van de behandeling bij diabetes is het bereiken van normoglycemie, dat wil zeggen bloedglucosewaarden tussen 4 en 10 mmol/l.

De behandeling van diabetes berust op drie pijlers:
bewegen - insulinetherapie - dieet.

Bewegen is een methode om de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen te vergroten. Voor mensen met diabetes wordt dezelfde norm aangehouden als voor alle andere Nederlanders. Deze norm gezond bewegen houdt in dat je iedere dag een half uur matig intensief in beweging moet zijn.

Insulinetherapie betekent het toedienen van het hormoon insuline. Omdat insuline niet bestand is tegen maagsappen kan het niet in orale vorm worden toegediend, maar uitsluitend door middel van injecties. Lees meer over de ontdekking van insuline

Er bestaan verschillende soorten insuline: langwerkende, kortwerkende en ultrakortwerkende. Soms wordt er nog met mengvormen gewerkt. De insuline wordt toegediend met behulp van een insulinepen, waarop een naaldje wordt gedraaid. De intensieve conventionele insulinetherapie bestaat uit het 3 maal daags injecteren van kortwerkende insuline voor de maaltijden en eenmaal een injectie langwerkende insuline voor het slapen gaan.


Lees hierover in een Duits boek, dat in praktisch alle talen van de wereld is vertaald, behalve in het Nederlands:

Mein Buch über den Diabetes mellitus: fur intensivierte Insulinbehandlung/Jörgens, Viktor Grüsser, Monika Nerger, MichaelMainz : Kirchheim-Verlag.2003.ISBN 3-87409-367-0






Bij het streven naar goede bloedglucosewaarden is zelfregulatie belangrijk. Bij zelfregulatie reguleer je zelf je bloedglucosegehalte door middel van aangepaste dosis insuline.Daartoe is het in ieder geval noodzakelijk dat je regelmatig zelf je bloedglucosewaarde meet, met behulp van een bloedglucosemeter. Afhankelijk van de gemeten bloedglucosewaarde kun je meer of minder insuline spuiten.
Het AMC geeft een kaartje uit met daarop richtlijnen voor zelfregulatie.

Dieet, de dieetrichtlijnen voor diabetici zijn in de loop der jaren aanzienlijk aangepast. Op dit moment gelden voor mensen met diabetes dezelfde richtlijnen als voor alle andere Nederlanders. Deze norm gezonde voeding houdt in dat je voldoende gevarieerd eet, matig bent met vet en minstens 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag eet. Het Voedingscentrum geeft deze richtlijn uit en ook geven ze een tabel waarmee je zelf de voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen kunt opzoeken. .

Dieettabel. Den Haag: Voedingscentrum.2002.

Deze tabel was ook in elektronische vorm beschikbaar als: Eetmeter. Voor mensen met diabetes zijn voornamelijk de koolhydraten van belang, omdat die zorgen voor een verhoging van de bloedglucosewaarden.
Overgewicht draagt bij aan een vermindering van de insulinegevoeligheid. Afvallen kan de insulinegevoeligheid weer vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten