maandag 22 november 2010

Medische Zorg NL 2003

Nederlandse Richtlijnen

In Nederland is er een richtlijn van het Nederlands Huisartsengenootschap voor de behandeling van mensen met type 2.

NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 . Februari 1999.Herzien 2006

In deze standaard worden de referentie- en streefwaarden gegeven. Dus wanneer spreek je van diabetes, met welke bloedglucosewaarden (nuchter < 6 mmol/l), en wat zijn de streefwaarde voor bloedglucose (4-8 mmol/l), HbA1c (<7), cholesterol(<5) en albumine-uitscheiding (eiwitten in de urine <20mgr/l). Dat alles ter voorkomen van complicaties. De standaard gaat verder in op de orale bloedglucoseverlagende middelen: sulfonylureumderivaten (o.a. tolbutamine en glimepiride (amaryl)bevordert afgifte insuline), biguaniden (o.a. metformine, remt de glucoseproductie in de lever), alphaglucosidaseremmers (o.a. acarbose, vertraagt opname glucose in dunne darm).

Verdere richtlijnen zijn uitgegeven door de Nederlandse Diabetesfederatie. In werkgroepen is aan diverse onderwerpen gewerkt.

Richtlijnen en adviezen voor goede diabeteszorg /Nederlandse Diabetes Federatie. Leusden: NDF.2000.ISBN 90-804493-3-4 [Herzien 2007}

Een aantal hoofdstukken gaat over de complicaties: zoals hart- en vaatziekten, retinopathie, nefropathie, diabetische voet. Een hoofdstuk over zelfcontrole en hoofdstukken over sport, voeding, psychosociale problemenatiek en zwangerschap. Het hoofdstuk over Diabeteseducatie had mijn bijzondere belangstelling, omdat ik van mening ben dat die educatie in Nederland slechts is verzorgd, en voornamelijk afhangt van de individuele behandelaars (huisarts, diabetesverpleegkundige en/.of internist. Ook in de NHG-standaard wordt het belang van een goede educatie benadrukt.

Wat mij buitengewoon heeft bevreemd is het advies (een globaal advies) over de frequentie van zelfcontrole op bladzijde 49. Daar staat aangegeven dat bij behandeling met 3 of meer insuline-injecties per dag wordt aanbevolen om tweemaal per week een 4-, 7-- of 8-puntscurve te maken. Ik spuit nu zelf een jaar 4 keer per dag en het is mij absoluut een raadsel hoe je een goede glycemische isntelling kunt verkrijgen als je niet altijd voor iedere injectie je bloedglucose controleert. Dat wil dus zeggen minimaal 4x per dag. En daarbovenop uiteraard, zoals in het advies is aangegeven bij dreigende hypo- of hyperglykemie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten